vrijdag, juli 18, 2008

Il mago

Er is geloof en bijgeloof, niet alleen in Italie.
Als de ‘”problemen in het leven komen”, dan moet men er een raad voor vinden.
Zo gaat men eventueel naar een waarzegger, “il mago” die wel een gevoel voor onze levensproblemen kan hebben of ons ervan kan bevrijden.

Maar...waar mag de waarzegger reklame voor zich maken?
Vooral niet tussen de dodenpamfletten want hoewel hij (de waarzegger) alles kan voorspellen en al weet....durft hij dat waarschijnlijk ook niet...het zou een teken van onheil zijn, voor zichzelf in dit geval natuurlijk....
Toch zou het een moedige daad zijn, omdat hij daarmee onder bewijs kan stellen, dat hij ziekte noch dood schuwt of zo..durf er maar tussen te hangen!! Maar onze waarzegger dus niet....


Benneton had ooit zulke provocerende reklames, die menig mens tegen het borstbeen stuitte, maar dat is een ander thema...


Hij mag ook niet tussen de pamfletten van de verkiezingen aanwezig zijn, dat brengt oproer tussen de politieke partijen...en zou het risiko lopen veroordeeld te worden over de keuze van de uiteindelijke burgemeester of de politieke partij....en zou dus zodanig onvrijwillig tussen de dodenpamfletten komen te hangen..

Er schijnt dus ook een soort hierarchie te zijn, waar men voor welk doel aan de betonnen muren langs de straten mag plakken....
Afgezien van reklame in de lokale krant, blijft er voor zijn buitengewone kracht weinig keus over dat de mensen een hoop en een heil in hem zien. Daarom zien we zijn gif-groene plakaten uitnodigend hangen op de achterkant van verkeersborden....dat mag....men kan dan immers niet vaststellen voor welk gevaar aan de voorkant van het verkeersbord gewaarschuwd wordt, je mag je risiko dus uitrekenen.

Zo blijft de nederigste maar waarschijnlijk geschikste plaats over voor zijn reklame.
Dat zijn de vuilnistonnen aan de straat, en dáár komt nu echt niemand aan voorbij...
Eigenlijk een heel doeltreffend idee, want waar stort men het vuil en dus ook van de ziel... zoals een erkende psychiater zou zeggen....”weg ermee, in de vuilnisbak!!”

Daar niemand vertellen zal, dat men raad en hulp bij deze waarzegger zoekt, kan ik niet vaststellen, welk commercieel effekt zijn uitnodigende posters voor ons mensenleed hebben...
Misschien is hij steenrijk of straatarm, maar ik denk dat zelfs een waarzegger zich daartoe niet zal uiten. Het zal met zekerheid een groot geheim blijven.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

In de zone waar ik woon, wordt er geen zichtbare reclame gemaakt, maar wel een zeer duidelijke mond tot mond reclame.
Ik herinner me jaren geleden, de moeder van een schoolvriendje van mijn kinderen,die er van overtuigd was dat haar zoontje het "malocchio" had. De mago (een vrouw) kwam bij hun thuis en deed in een diep bord wat water. Daarna een paar druppels oli.
Als die druppeltjes olie zonken had het jochie het "malocchio" en zou de pastoor er meteen bij geroepen worden. Toen der tijd stond ik verbaasd toe te kijken, maar nu weet ik dat deze cultuur nog steeds bestaat en dat veel mensen er in geloven en er meer gebruik van maken dat wij weten.

Paula di Paola zei

Ik hoorde pasgeleden van een vriendin dat er een familielid uit Canada hier was en metéén naar een mago hier moest... 2000€ armer, en natuurlijk was haar situatie niet veranderd. Een groot gat in haar portemonnaie heeft ze wel overgehouden!

Ron Roelandt zei

Hele leuke gedachtengang Paula. Je laat je meedobberen op de gedachtengang van de Italiaan, die dus best komisch kan zijn (maar dat wisten we al).
Met een glimlach gelezen.