vrijdag, februari 13, 2009

Licht uit, radio aan

Tussen de grijze massa van wat de radio dagelijks de ether inslingert zijn er, zo hier en daar, van die programma's die net iets meer brengen. Zoektochten naar interessante nieuwe en oude muziek, gedurfde interviews, opmerkelijke initiatieven. Persoonlijk ben ik daarom in Italië redelijk gehecht aan de uitzendingen van Radio 3, een van de RAI-kanalen, met veel aandacht voor cultuur, boeken, films, klassieke en minder commerciële andere muziek. Maar daarover wellicht een andere keer.

Radio 2 is wat "lichter" van opzet, maar is desondanks goed te pruimen. Een van de hoogtepunten op deze zender is het programma Caterpillar, wat van maandag tot en met vrijdag tussen zes en half acht 's avonds door zo'n miljoen Italianen beluisterd wordt. Behalve goeie muziek passeren het Italiaanse en het wereldnieuws de revue, voorzien van dikwijls ironische maar goed gevonden commentaren. Op 16 februari 2005 startten de makers van Caterpillar een initiatief waarmee het zelf ook nieuws werd, eerst in Italië maar later ook over de grenzen. "M'illumino di meno" heet het initiatief. Ik verlicht me minder.










































Het idee ontstond aan de hand van het Kyoto Protocol, dat op die dag ondertekend werd. Eén dag per jaar tracht het programma haar luisteraars middels "M'illumino di meno" even stil te doen staan bij het gebruik en de verspilling van energie. En dan speciaal in de huiselijke sfeer. Zo ook vandaag, vrijdag 13 februari. Het centrale punt van de dag van de bezuiniging ligt tussen zes en half zeven. Dan gaan in duizenden Italiaanse huizen alle, of bijna alle lichten uit, en wordt alleen de absoluut noodzakelijk electronische apparatuur aangelaten. Ook de radio.

Dat het initiatief aanslaat is in de loop van de jaren gebleken. Veel scholen, restaurants, universiteiten en musea deden op hun manier met "M'illumino di meno" mee. En ook verschillende gemeentes hebben zich in de rij aangesloten. De energiestilte was vorig jaar in Rome zichtbaar bij het Coloseum, het Patheon, de Trevi-fonteinen en de Palazzi del Quirinale, Montecitorio en Madama, die gedurende dat half uur onverlicht bleven. Ook de Arena in Verona, de Basiliek in Turijn, het San Marco plein in Venetië, het Palazzo Vecchio in Florence en verscheidene monumenten en gebouwen in Napels, Bologna en Milaan bleven gedurende dertig minuten verscholen in het duister. En over de grenzen waren zelfs Parijs, London, Wenen, Athene, Barcelona, Dublin, Edinburgh en tientallen andere steden wat minder verlicht dan gebruikelijk.
Dit jaar zou de donkere vlek zich in principe nog verder moeten uitspreiden, aangezien alle Italiaanse steden hun zustersteden in het buitenland verzocht hebben een bijdrage te leveren.

Het resultaat is dat "M'ilumino di meno" haar plaats gevonden heeft in de media. De aandacht zet de gewone burgers wellicht aan het denken, en daarmee is het doel van Caterpillar bereikt.
Het feit dat het Europese Parlement het prject voor het tweede opeenvolgende jaar officieel steunt bewijst dat "Ik verlicht me minder" een goed initiatief is, en zeker navolging verdient. Wie weet, ook in Nederland.

Link: M'illumino di meno.

Geen opmerkingen: