zaterdag, april 11, 2009

Het Paasbrood uit Calabria


Ieder jaar als het Paasfeest komt, krijgen we van vrienden veel dingen gebracht, die men hier met Pasen maakt.

Zo kregen we nu een Paasbrood, lekker vers brood, pizza en paasgebakjes wat allemaal in de pizza oven wordt gebakken.


Over dit paasbrood wil ik een korte uitleg geven.
In het dialekt heet het hier "Fragone", of "Pignolata", maar de naam is eigenlijk “il pane del pastore” (het herdersbrood).

De reden daarvoor is, dat als de herders de hele dag met hun schapen in vroegere tijden overdag niet naar huis konden komen, moesten ze toch een goede maaltijd hebben. Daarvoor maakte de vrouw des huizes dan in het voorjaar in de pizza-oven dit brood, omdat er alles in zat, om goed door de lange dag te komen.
Men maakte dikwijls ook meerdere van deze broden tegelijk.

Er werd een gewoon traditioneel witbrood deeg gemaakt. Voor ieder brood deel je het deeg dan in twee helften. De eerste laag druk je plat, en daarop komt dan een dun laagje reuzel.
Dat had men vroeger altijd in huis, omdat er geslacht werd en gebruikt men eigenlijk tot het warm wordt, want daarna smaakt het niet meer lekker en wordt ranzig.
Daarop komt dan verse ricotta-kaas en schijven van de salami, die men heeft van het slachten in december en nu de juiste smaak heeft gekregen.
Omdat de kippen nu veel eieren leggen, komen er ook nog gekookte eieren in, en eventueel ook voorjaarsgroente zoals snijbiet.
Als men hiermee klaar is, komt de tweede deeglaag erover en drukt die goed aan. Dan werd het brood in de pizza oven gebakken.

Nu doet men dit niet meer altijd, maar het is een traditie geworden, dat dit brood op Goede Vrijdag door de meeste families wordt gebakken en daarom maakt men er ook uit deeg een kruis op.
Men mag het brood pas de zaterdag na Goede Vrijdag eten, omdat dan de Vastentijd voorbij is.

Wij genieten er ieder jaar van en waarschijnlijk smaakt het zo heerlijk, omdat je het maar een keer per jaar krijgt, dan moeten we weer op het volgende Paasfeest wachten...

2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Dat moet heel lekker zijn!

Anoniem zei

Mi viene l'acquolina in bocca!

Buona Pasqua, cara!

Gandria.